Lépések az egészség felé

Egészségesnek lenni nem csupán annyi, hogy nem vagy beteg. A jó egészség olyan élet, ami a lehető legjobbat hozza ki belőled – fizikailag, szellemileg, szociálisan és lelki síkon is. A Biblia ezt „bővölködő” életnek nevezi (ld. Jn 10:10.), és ez az, amit Isten Neked szán. Azt mondja: „kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek.” (3Jn 2, Új prot. ford.)
Hogy megtapasztalhasd ezt a bővölködő életet, Isten adott néhány egyszerű, könnyen követhető útmutatást. Nem befolyásolhatsz mindent, ami betegséget vagy balesetet okoz, de választásaiddal csökkentheted a kockázatot, és elősegítheted az egészségedet. Íme, nyolc egyszerű lépés a jobb egészség felé, amelyeket már ma elkezdhetsz gyakorolni.

1. Lépés: Táplálkozás
Az étel, amit elfogyasztasz, meghatározza, hogyan érzed magad, és hogy tudod-e élvezni az életet. Így hát fontos, hogy értékes és tápláló fogásokat válassz. Az eredeti étrend az Éden kertjében nem állt másból, mint gyümölcsből, gabonából és olajos magvakból.
A bűnbeesés után a lágyszárú növények, amelyek korábban az állatok táplálékai voltak, hozzáadódtak a palettához. Érdekes módon, a magas koleszterin-tartalmú állati termékek kimaradtak. Ha a jóléti társadalmak vegetáriánus táplálkozást választanának, sok halált okozó betegség, mint például az érelmeszesedés háttérbe szorulna. Egyre több tanulmányból kitűnik, hogy az Isten által teremtett növényi alapú étrend előnyösebb bármely más étrendnél.

2. Lépés: Mozgás
A tested tevékeny létre lett tervezve. Fizikailag fittnek lenni azt jelenti, képes vagy elvégezni a mindennapi teendőidet, és közben marad erőd a családodra és kikapcsolódásra is.
A mindennapos testmozgás segít elérni ezt a fizikai fittséget. Sétával kezdeni egy jó indítás. Kezdj lassan mozogni, és fokozatosan emeld mind az időt, mind az intenzitást. Biztos hallottad már: „fájdalom nélkül nincs nyereség”, de ez nem igaz. A fájdalom túlerőltetésre is utalhat. Olyan intenzitással mozogj, hogy mélyen kelljen lélegezned, de még kapj levegőt! Napi fél óra kiváló célkitűzés, mivel azonban a testmozgás pozitív hatásai összeadódnak, a heti 3–5 alkalommal rövidebb ideig végzett edzés is hasznos.
Nincs időd mozogni? Társadalmunkban az emberek szabadidejét gyakran különböző féle passzív szórakozás tölti ki, mint a tévézés, videójátékok vagy az internet. Amikor valaki úgy dönt, ezek helyett az idejét egészséget elősegítő mozgásra szánja, az mindig kifizetődő. Meg fogod látni, hogy a mozgásnak rengeteg előnye van – testsúlykontroll, stresszkezelés, az immunrendszer megerősödése és a betegségek kockázatának csökkentése. A testmozgás éveket adhat az életedhez, és ami még fontosabb, életet ad az éveidnek.

3. Lépés: Víz
A víz elengedhetetlen az élethez. Sokan a szomjúságérzetre hagyatkoznak arra nézve, hogy mennyi vizet is kellene inniuk, a szomjúságérzet azonban már a kiszáradás első jele. Mindannyian naponta vesztünk vizet vizelettel, széklettel, izzadás és kilégzés útján. A felnőttek napi vízszükséglete 6–8 pohár, ami növekszik melegben és sportolás esetén. A víz létfontosságú a veseműködéshez, a testhőmérséklet szabályozásához és a testfolyadékok fenntartásához. Ivásra fel! A víz jót tesz neked és kalóriamentes!
Ne feledd, a kávé, az üdítőitalok és az alkohol nem helyettesítik a vizet! Ezek károsak az egészség-re. Tanulmányok kimutatták, hogy a kávé több vizet von el a szervezettől, mint amennyit tartalmaz.

4. Lépés: Napfény
Talán nem is gondolsz úgy a napfényre, mint, ami befolyásolhatná egészségedet. Biztosan észrevetted már, mennyivel könnyebben leszel nyomott és csüggedt a téli hónapokban, amikor rövidek a nappalok, az idő pedig gyakran felhős és esős.
A napfény segít a szervezetnek a D-vitamin előállításában is. Ez a fontos tápanyag ellenőrzés alatt tart bizonyos hormonokat és a sejtnövekedést; hozzájárul a szervezet kalciumfelvételéhez az erős fogak és csontok érdekében, valamint az erős immunrendszer és idegrendszer fenntartásához.
Mindazonáltal a túl sok napfény romboló lehet, és bőrrákot okozhat. Kerüld a hosszú napozást. Erős napsugárzáskor viselj kalapot vagy használj napernyőt.

5. Lépés: Egyensúly vagy Mértékletesség
A kiegyensúlyozott életmód, egészséges életmód. Ez nem azt jelenti, hogy „mértékkel mindent lehet”. Sokkal inkább azt, hogy beépítjük a mindennapokba az egészséget elősegítő dolgokat, ugyanakkor teljes mértékben elkerüljük a rombolókat. A kiegyensúlyozott életmód javítja az életminőséget. Például a túlevés gyomorpanaszokhoz és/vagy elhízáshoz vezethet. A túl kevés étel fogyasztása alultápláltságot és éhezést eredményez. A túlzásba vitt munka kimerüléshez és sérüléshez vezet, míg a munka hiánya lustasághoz és izom­gyengeséghez. A mértékletesség kulcs egy egészséges és boldog élethez.

6. Lépés: Levegő
A levegő nyilvánvalóan elengedhetetlen, légzés nélkül csak pár percig maradhatunk életben. Ugyanakkor a beszívott levegő minősége is fontos. A légszennyezettség betegséget, akár halált is okozhat, ha a szennyező anyagok napokig vagy hetekig magas koncentrációban fordulnak elő – különösen a gyerekek, az idősek, pangásos szívelégtelenségben vagy krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetén.
Talán a legártalmasabb légszennyezés a dohányzásból származik. A dohányzás romboló hatásait olyan pontosan sikerült dokumentálni, hogy többé nem kérdés annak gyilkos volta. A jó egészség megőrzése érdekében lélegezz mélyen tiszta, friss levegőt.

7. Lépés: Pihenés
Egyre több tanulmány mutatja ki, hogy a felnőtteknek nyolc óra pihentető alvásra van szüksége minden éjjel ahhoz, hogy hatékonyak le­gyenek. Hitegethetjük magunkat, hogy nekünk kevesebb is elég, de az alváshiány komoly probléma a mai felgyorsult társadalomban.
A megfelelő mennyiségű alvás mellett fontos odafigyelni a rekreációra is. Egy nap a természetben, séta a hegyekben vagy a vízparton felfrissít és segít megbirkózni a stresszel. Isten tudja, hogy szükségünk van pihenésre és kikapcsolódásra, ajándékozott nekünk egy pihenőnapot minden hétre – a hetedik napot, a szombatot (ld. 2Móz 20:8–11).

8. Lépés: Bizalom Istenben
Az egészség lelki vetülete még fontosabb a jó közérzethez, mint a fizikai tényezők. A stressz, aggodalom, bűntudat lassanként felemésztik az életerőt és megbetegedést okozhatnak. A bizalom Istenben, a Teremtődben, értelmet és célt ad az életednek, ami segít felülemelkedni mindezen negatív hatásokon.
Növelheted bizalmadat Istenben a Bibliát, az Ő igéjét naponta olvasva (ld. Róm 10:17). Ha többet szeretnél megtudni Istenről és a Bibliáról, nézd meg a hátoldalon szereplő ajánlatokat! Isten azt mondja: „De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, … futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el” (Ézs 40:31).
Bizalom Istenben az egészség létfontosságú eleme.

Összefoglalás
Ez a nyolc könnyű lépés az egészség felé egyszerűnek tűnhet, de nagy erő van bennük. Kezdd el őket gyakorolni még ma, és vedd észre a különbséget!

Steps to Health Cover_Hunarian